Tussen droom en daad...

Walk the Kat

Als licentiaat wiskunde stond Katleen tien jaar voor de klas. Maar eigenlijk deed ze dat niet zo graag. Toen de kleine school groter werd, wist ze dat er iets moest veranderen. Haar man Kris werkte in Limburg. Het leek wel het sprookjesland van Vlaanderen. Omdat Katleen als leerkracht gemakkelijk loopbaanonderbreking kon nemen, was de beslissing om een B&B te beginnen niet eens zo moeilijk. Het concept kende ze al door haar ouders die graag naar het Verenigd Koninkrijk reisden. Het enige dat te doen stond, was een geschikt pand vinden.

OlneTijdens de zoektocht vroeg een vriendin zich af waarom Katleen in plaats van in Limburg niet over de taalgrens keek. Zo verschoof haar focus. Zes weken later had ze in een piepklein gehucht Gelivaux, een deelgemeente van Olne, gevonden wat ze zocht. Het was een oude distelboerderij waar rond het jaar 1800 distels werden gedroogd om er borstels van te maken om wol te kammen. Niet alleen was het helemaal in orde, er waren heel wat authentieke elementen waar een beetje romantische Vlaming zo verliefd op kon worden. Katleen en Kris verhuisden meteen. Voor Kris was het even ver naar het werk in Limburg. De kindjes waren klein; de andere taal kregen ze met de paplepel binnen. Sportief dat ze waren, sloten ze zich meteen aan bij de jogging/trailclub van het dorp: courirpourleplaisir (www.courirpourleplaisir.be). Daar leerden ze alle kleine weggetjes en paadjes van Olne, Xhendelesse, Soiron en Trooz kennen.

Aux quatre bonniers OlneHet was 2006 en Aux Quatre Bonniers ging niet veel later van start met een kamer. Na een tijdje kwamen er nog twee bij. Drie kamers was ideaal qua werklast, qua ruimte werd het snel te klein om privé en publiek uit elkaar te houden. Er zat niets anders op dan een betere locatie te zoeken. Katleen kende het huidige huis al en was er door geïntrigeerd. Ze wist dat het eigendom was van een Nederlands koppel dat het rechtstreeks uit handen van de oorspronkelijke eigenaars had gekocht. Tweehonderd jaar lang was het van deze wapenhandelaarsfamilie geweest die wapens maakte uit damaststaal en zelfs aan Napoleon Bonaparte had verkocht. Omdat de glorieperiode alweer een tijdje achter de rug was toen het Nederlandse koppel het kocht, hadden zij met aandacht voor minuscule details jaren tijd gestoken in restauratie. Zomaar aan de eerste de beste verkopen, wilden ze niet. Hoewel Katleen wist dat het bij haar in goede handen zou zijn, duurde het tot zomer 2015 voor het uiteindelijk in kannen en kruiken was. Slechts enkele weken zaten er tussen de overgang van de ene naar de andere locatie. De nodige aanpassingen moesten gebeuren op zes weken. Om dat klaar te krijgen, gingen vier firma’s tegelijk aan de slag om elk een luxe badkamer te maken. Die zijn bijgevolg allemaal anders. Verder is er nauwelijks iets veranderd. Het is zoals het vroeger was. Zelfs de meubels zijn gebleven.

De juiste plek creëren voor Aux Quatre Bonniers had dus wat voeten in de aarde. Het is bovendien hard werken en je moet als B&B uitbater bijna altijd beschikbaar zijn. Toch krijgt Katleen enorm veel energie terug van mensen die met volle teugen genieten; dat is best een groot verschil met het lesgeven. Ook ontbijt maken, is heerlijk ontspannend. De job vereist een zekere traagheid. En het is net dat wat volmondig voldoening geeft.

Nessonvaux AutomneHoewel… wandelen en traillopen blijft een groot deel van hun tijd innemen. Olne-Spa-Olne één van de oudste trailwedstrijden van België, bestaat sinds 15 jaar en Kris nam al enkele keren deel. Toen ze in de Cotswolds een vierdaagse zelfgegidste wandeling deden met bagagevervoer, onstond het idee om dit ook in het prachtige land van Herve en langs de Vesdervallei te organiseren. Walk with Kat of Walk the Kat was geboren.

De meeste wandelingen en wandelvakanties starten dan ook bij B&B Aux quatre bonniers in Olne (of in een gelijkwaardige B&B in de nabijheid moest Aux quatre bonniers volzet zijn).